14 mei 1940 - Bombardement Rotterdam - Worldwar2.nl

zondag 10 september 2017

14 mei 1940 - Bombardement Rotterdam


Op 14 mei 1940 rond 13:30 uur voerden de Duitsers in het kader van de Duitse aanval op Nederland in 1940 het bombardement op Rotterdam uit.

Het was de reactie van de Duitse invallers op het verzet van de Nederlandse troepen (vooral aan de Afsluitdijk, op de Grebbeberg en aan de Moerdijkbruggen), waardoor de Duitse opmars werd vertraagd. De Duitsers hadden een snelle opmars gepland, door Nederland, België en Luxemburg heen, naar hun aartsrivaal Frankrijk. Door het excessieve geweld wordt het bombardement op Rotterdam gezien als een terreurbombardement tegen een burgerbevolking. Ook wilden de Duitsers aan het begin van de oorlog hun militaire overmacht tonen. Iets wat de geallieerden later tijdens het bombardement op Dresden, Hiroshima en Nagasaki ook hebben gedaan. Wie zich verzette tegen de oppermachtige tegenstander, kon op veel eigen burgerslachtoffers rekenen en bracht dus onschuldige mensen in gevaar, aldus de moraal van die tijd.

Het bombardement heeft geleid tot de overgave van Rotterdam, nog dezelfde dag. Onder de dreiging dat ook andere steden zouden worden gebombardeerd, te beginnen met Utrecht, leidde de aanval op Rotterdam tot de overgave van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten