Heinrich Himmler - Worldwar2.nl

maandag 11 september 2017

Heinrich Himmler


Heinrich Himmler was een Duits nationaalsocialistische politicus en de leider van de beruchte SS. Als Reichsführer-SS was hij nauw betrokken bij de opzet van concentratiekampen. Himmler wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken van de moord op zes miljoen Joden.

Als leider van de SS was Himmler tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk voor het opzetten van concentratiekampen en voor de massavernietiging van miljoenen Joden en anderen, met name in Oost-Europa.

Tegen het einde van de oorlog realiseerde Himmler zich dat nazi-Duitsland de oorlog zou gaan verliezen. Buiten Hitlers medeweten besloot hij daarom om over te gaan tot vredesonderhandelingen met de geallieerden.

Op 20 mei 1945 (sommige bronnen spreken van 21 of 22 mei, de datum is onzeker), werd Himmler door de Britten gevangengenomen en opgesloten in Lüneberg, een plaats nabij Hamburg. Enkele dagen later, op 23 mei, pleegde de SS-leider zelfmoord via een capsule met cyanide die hij, aldus zijn weduwe, al sinds het begin van de oorlog altijd bij zich had. Toen hij besefte dat hij herkend was, sprak hij tegen de Britse soldaat die hem kwam ophalen zijn laatste woorden:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten