Medische experimenten in de tweede wereldoorlog - Worldwar2.nl

zondag 10 september 2017

Medische experimenten in de tweede wereldoorlog

Joseph Mengele
Gedurende de tweede wereldoorlog werden in verschillende concentratiekampen, onder toezicht en in opdracht van de SS, medische experimenten uitgevoerd. Een van de beruchtste SS kampartsen was Joseph Mengele.

Josef Mengele voerde onder andere experimenten uit op tweelingen, waarbij hij inzicht wilde verschaffen in de rol van de genetische aanleg in de ontwikkeling van het gedrag van mensen. Gedurende de experimenten werden de tweelingen nauwkeurig met elkaar vergeleken, en werd er in veel gevallen dagelijks bloed afgenomen. Nadat het terugkwam van onderzoek in het laboratorium in Berlijn, werd het bloed van de ene tweeling teruggespoten in de andere tweeling, en andersom. Vaak had dit ziektebeelden als koorts tot gevolg.

Ook werden er experimenten uitgevoerd waarbij werd gekeken of de kleur van de ogen van de tweelingen veranderd kon worden. Mengele bracht een kleurstof, direct en zonder verdoving, in in de ogen van de tweelingen, vaak blindheid tot gevolg hebbende. Zonder verdoving werden lichaamsdelen verwijderd, en bij oudere tweelingen werden bacteriën en ziekten ingespoten om te kijken hoe lang het duurde voordat ze overleden. Hierna kon Mengele autopsie uitvoeren op zojuist omgekomen tweelingen, en ze zo van binnen ook nog bestuderen.

Tevens werden er experimenten uitgevoerd waarbij proefpersonen onder stroom werden gezet, en werd er gekeken bij welke stroomsterkte de proefpersoon overleed.

Patienten die niet snel genoeg herstelden na verblijf in het kampziekenhuis, en dus geen gedwongen arbeid meer konden verrichten, werden om het leven gebracht door middel van een fenolinjectie in het hart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten